Een annuïteit is een ander woord voor “vast bedrag”. Wie een annuïteitenhypotheek afsluit, betaalt iedere maand precies hetzelfde bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen

 

Steeds minder rente, steeds meer aflossing

Hoewel je altijd hetzelfde maandbedrag betaalt, verandert geleidelijk de verdeling van dit bedrag over rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor aflossing en dus een kleiner deel voor rentebetalingen. Het bedrag dat je geleend hebt wordt steeds lager, omdat je stapje voor stapje het geleende geld terugbetaalt. Je betaalt daarom telkens minder rente. Een steeds groter deel van het vaste maandbedrag wordt gebruikt voor het aflossen van de lening.

 

Een rekenvoorbeeld

In de praktijk kost het je bij een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar ongeveer 22 jaar om de helft van het hypotheekbedrag af te lossen. De rest ben je kwijt aan rente. De andere helft van het hypotheekbedrag los je af in de laatste 8 jaar, als je nog maar weinig rente hoeft te betalen. Je maandlasten worden zo gekozen dat je aan het eind van die 30 jaar precies het gehele bedrag heeft terugbetaald. Niets meer, maar ook niets minder.

 

Afnemende populariteit

Hoewel je bij een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, ben je in de praktijk iedere maand een beetje duurder uit. Alleen je rentekosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting. Het belastingvoordeel wordt gaandeweg steeds kleiner, omdat je steeds minder rente betaalt.

 

Deze hypotheekvorm wordt steeds minder vaak gebruikt. Hypotheken die op de lange termijn fiscaal aantrekkelijker zijn, zoals de spaarhypotheek, zijn nu veel populairder.

 

Voor wie?

Een annuïteitenhypotheek is met name interessant voor mensen die nu nog niet zoveel verdienen, maar wel een goed toekomstperspectief hebben. Iemand die aan het begin van zijn carrière staat, bijvoorbeeld.

 

Door de belastingaftrek ben je in de beginperiode relatief goedkoop uit. Later ben je netto steeds meer geld kwijt, maar heb je waarschijnlijk een hoger inkomen om de hogere lasten op te vangen.

 

Een annuïteitenhypotheek kan ook interessant zijn als je toch niet van de renteaftrek kunt profiteren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een tweede woning koopt.

 

 

  Annuïteitenhypotheek grafiek

 

Voordelen

  • Een eenvoudige, heldere hypotheekvorm.

  • Veel belastingvoordeel en dus relatief lage lasten in de beginperiode.

  • Het geleende bedrag is gegarandeerd afgelost als de hypotheek afloopt.

Nadelen

  • Je netto woonlasten worden steeds hoger.

  •  In de beginfase los je nauwelijks af.

  • Het is over de hele looptijd bekeken een relatief dure hypotheekvorm.